בשנים האחרונות אנו עדים לתופעה של עלייה גדולה במחירי המזון הגולמי מחד וירידה בכמויות המזון הגולמי שהיה בשפע. כיום קיים מחסור עולמי בגרעינים ותבואה, ומזון באופן כללי ומחירי מוצרי הגלם עולים בהתמדה. בפרסומי ארגון הבריאות העולמי (WHO) עולה שכ- 20% מהמזון המיוצר בעולם, אינו בר שימוש עקב מפגעי מזיקים.
איוד בגז – פתרון הולם
יצרני המזון אינם יכולים להרשות לעצמם הפסדים ופחת ולפסול מזון עקב בעיית מזיקים, ובמיוחד משום שיש לכך פתרונות. מעבר לכך, גם לצרכן הסופי יש כיום דרישות גבוהות ואף נרתע ממראה חרקים במוצר. יצרני מזון ומאחסני מזון נחשפים מדי יום למטרד בעייתי זה, מזיקים בתחומי המפעל, בתוך המבנים, במחלקות הייצור והאחסון , הגורמים לנזקים קשים (נזק סביבתי, בריאותי, תפעולי וכמובן לנזק כלכלי ותדמיתי) ולכן מזיקים אלו חייבים להיות מורחקים ע"י טיפול של איוד בגז או להימצא תחת שליטה, בקרה ופיקוח על דרכי התפתחותם ודרכי החדירה שלהם. הדברת מזיקי מחסן, חרקים, ששוהים בתחומי המפעל הינה תורה סבוכה, מקצועית, שנסמכת על ידע וניסיון , ודרישות מקצועיות ורגולטוריות.
חברתנו מבצעת טיפולי איוד בגז ב:
1. ממגורות (סילוסים) 2. מכולות 3. מפעלי מזון 4. טיפולי הסגר 5. צוברים 6. טיפול במשטחי עץ ועוד.
טיפול איוד בגז נעשה על מנת להשמיד אוכלוסיית חרקים ספציפית ממחסני מזון:
חיפושיות המחסן: חיפושיות קטנות, 2-4 מ"מ, צבען חום כהה או שחור. בעלי גוף קטן וחזק המקנה להן יכולת חדירה מעולה אל מקומות אחסון המזון. קצב התפתחות החרקים ומידת הנזק שלהם תלויים בטמפ., לחות ובטיב וכמות המזון. גם ללחות המזון השפעה על התפתחות וריבוי חרקים (מקס´ 15%) בטמפ´ של 16 מע"צ ניתן להגביל את התפתחות רוב מזיקי המחסן.
איוד בגז לתופעת עשי המחסן: העשים (פרפרים) פעילים בחשכה, בורחים מאור. הבוגרים אינם ניזונים אך יורדים אל המזון להטיל . תקופת חייהם קצרה (10 ימים) אך מספקים להטיל מאות ביצים. הזחלים מתפתחים במזון וניזונים ממנו (הם אלו הגורמים לנזק).
דרכי מניעה:
ניקוי יסודי טרם אחסנה
אחסון במקום יבש, קריר וסגור היטב
פיקוח תקופתי
ניקוי קבוע במשך תקופת האחסנה
אחסון בכלים סגורים
שימוש ח.פ באריזות
ניטור:
מומלץ לנטר באמצעות פרומונים על מנת לבצע גילוי מוקדם
הדברה:
השימוש בחומרי הדברה במקומות אחסון מזון הוא פסול בעיקרו, רק במקרים של נגיעות קיצונית, קשה להדברה, ניתן לרסס במערפל, על מדפים ריקים לחלוטין. לאחר מכן לאוורר היטב. חברתנו שולטת היטב ברזי מזיקי המחסן, מפעילה מעבדה לזיהוי חרקים , נעזרת באמצעים לגילוי וניטור מוקדם ומטפלת ב"טוהר נשק" בכל הקשור למזון. חברתנו מטפלת באיוד במזון נגוע בחרקי מחסן ביעילות תוך שימוש בטבליות הגז של היצרנים המובילים בעולם.